top of page
Om Jenny

Sångerskan, låtskriverskan och munspelerskan Jenny Almsenius har turnerat flitigt i Sverige och Norge de senaste åren och sjungit sig in i publikens hjärtan.

Hon hyllas för sin varma röst, sina personliga låtar och förmågan att trollbinda en publik.

Jennys musik; en slags blandning av visa, pop och blues på svenska, har hörts på alltifrån festivaler och klubbar till bluesdanser och skolor.

 

Född i Göteborg och uppvuxen i Varberg, med kreativiteten som en röd tråd, började Jenny tidigt ägna sig åt sång, teater, måleri och låtskrivande. Efter estetiska programmet i Varberg utbildade hon sig hos den legendariske sångpedagogen Torsten Föllinger i Stockholm och på Nordiska Visskolan i Kungälv.

Sedan våren 2006 har hon turnerat och levt på musiken.

I mars 2011 kom det kritikerrosade debutalbumet "Sånt som brinner" på Playground Music Sweden, vilket förde med sig TV-debut och ett späckat spelschema. I april 2016 släpptes uppföljaren

"Hjärtat slår mot asfalten" på Gamlestans Grammofonbolag/Border, skivan nominerades till Årets Visa på Manifestgalan 2017.

 

Jenny har belönats med stipendier från bland andra SKAP och STIM  och 2018 mottog hon Cornelissällskapets allra första Skrivarpris för unga låtskrivare.

I april 2019 mottog hon det allra första Hanne Juul-stipendiet.

I december 2020 gav Jenny ut tre nyskrivna julinspirerade låtar; Jul utan dig (duett med David Ritschard) Ny chans nästa år (duett med Ellinor Brolin) och När du kommer hit.

I april 2023 släpptes albumet "Medan natten sänkte sin sammet - Jenny Almsenius sjunger Povel Ramel" hos skivbolaget Ladybird. Releasekonserten var på Fasching i Stockholm och under våren spelade Jenny och hennes musiker utsålda Povel Ramel-konserter runt om i landet. Bland annat den populära föreställningen "Påtår med Povel" hos Stockholms stadsteater.

Jenny har även varit programvärd för Sveriges Radios ”Min stora svenska visbok” samt samarbetat med en mängd namnkunniga artister så som Peter LeMarc, Stefan Sundström och Marie Bergman med flera.

2024 mottog hon Kungliga Musikaliska Akademiens Olle Adolphson stipendium!

bottom of page